Backend

04 kolovoza 2021

Backend

Kako izgleda posao Backend developera u Factoryju

Koje tehnologije koristimo 

PHP, Docker, Symfony, PIMCORE, Elastic search, linux(ubuntu), AWS (lambda, EC2, RDS, S3...), Mysql, Apache, nginx, git 

Koje alate koristimo 

PhpStorm, visual studio, xdebugger, postman, Chrome debugging tools, terminal, gitlab, github, composer, productive, Virtualbox, diagrams.net, miroboard, Google sheet/docs/slides, Jamboard/Whiteboard, slack, google meets, figma, adobe xd 

Kakve projekte radimo 

 • Ecommerce rješenja (B2B, B2C, B2G)
 • Prezentacijske stranice
 • Integracijska rješenja sa ERP i CRM sustavima
 • Konfiguratori proizvoda
 • ERP sustavi
 • Izrada custom CMS, PIM i DAM rješenja za mobilne aplikacije i SPA
 • Hibridne aplikacije
 • Aplikacije za inhouse poslovanje tvrtke

Što radimo na projektima 

 • Arhitektura baze podataka i strukture podataka
 • Osmišljavanje i kreacija CMS, PIM i DAM rješenja te API za mobilne aplikacije i za SPA
 • Razrada i definiranje razvoja funkcionalnosti koja će klijentu rješiti problem u poslovanju
 • Povezivanje s vanjskim alatima npr. payment i shipping sustavima
 • Kontrola i monitoring rada sustava 

Koji je naš pristup

Na projektu nastojimo raspisati sve zadatke kako bi imali jasnu sliku uz dopunjavanje zadataka s detaljima izvedbe. Nakon što utvrdimo točnost pripreme, krećemo u development. Svakom projektu pristupamo s osjećajem odgovornosti i fokusom na detalje. Jasna i pravovremena komunikacija s klijentima nam je važna te uvijek nastojimo pronaći kvalitetno rješenje zadataka. U radu težimo efikasnosti, brzini i preglednosti koda te slijedimo moderne standarde kodiranja.  

Kako doprinosimo projektima/firmi 

Web tim je okosnica našeg poslovanja, stoga rad u timu i na projektima je od iznimne važnosti. Kroz rad ostvarujemo ciljeve tvrtke, zajedničke ciljeve i realiziramo projekte.

Kako je raditi na Pimcoreu 

Ne samo da su pokriveni aspekti i odlično iskustvo sa korisničke strane već se taj dio prenio i na nas programere. Pimcore je baziran na symfony frameworku, a mogućnosti koje nam pruža da ostvarimo zadane ciljeve su nebrojeni. Kao programeri izravno se fokusiramo na core poslovanje i glavne funkcionalnosti aplikacije koju programiramo dok je velika količina drugih aspekta poput administriranje podatka, asseta, izrada stranica bazirana na našim već isprogramiranim komponentama.

Kakva je naša ekipa Backendaša?

Imamo high tech pecaroše… što to znači? Puno gadgeta, a malo ribe :D Neki vole kuhati, neki voze brže od Šebalja, neki bacaju frizbi preko 70 metara, neki u slobodno vrijeme rade od vlastite kuće veliki gadget i pale pećnicu na putu kući… Ekipa je raznovrsnih interesa, otvoreni su za sve teme i generalno vrhunski kolege koji će uvijek pomoći savjetom i podrškom. Otvoreni smo za različite ideje i svatko tko voli programirati i ok je osoba - odlično će se uklopiti.

Kako surađujemo međusobno 

Ovisno o kompleksnosti projekta i senioritetu člana tima zajednički surađuju dva ili vise developera na projektima. Developeri zajednički osmišljavaju arhitekturu i način rješavanja pojedinih zadataka/projekata kroz konzultacije ili aktivno sudjelovanje u rješavanju. Djelimo iskustva, usklađujemo način rada te međusobno širimo znanje na međutimskim internim dev talksima. Kontinuirano prakticiramo code review-ove od strane voditelja tima ili samostalnih developera te tako međusobno nadopunjavamo i razvijamo znanje.

Kako surađujemo s drugim platformama / područjima 

Sa frontend timom najviše surađujemo na API rješenjima, dogovaramo strukturu podataka, način organizacije stranica, kao i definiramo strukture API-ja za SPA.

S BA ekipom sudjelujemo u definiranju rješenja, a s QA u testiranju.

Dolazim li u postojeći tim ili stvarate novi tim?

Novi kolega ili kolegica doći će u postojeći tim. Svi novi dolaze u neki od postojećih timova da uz podršku kolega nauče naš stack i onboardaju se na projekte i firmu. S vremenom kako primijetimo da su se osobe osamostalile i imamo sve potrebno za uspješan tim, onda krećemo u organizaciju novog tima.

Kako izgleda tim i koliko je ljudi u njemu 

Naši su timovi strukturirani na dva načina — projektno i tehnički. Evo što to znači:1) Projektni timovi Formiraju se oko projekata, a obično ih sačinjavanju Backend i Frontend developeri, PM, QA, Business Analyst i dizajner. Naravno, svaka faza projekta uključuje angažman određenih pozicija, odnosno ne sudjeluju svi u svakoj fazi. Ovakva organizacija garantira da je u svakoj fazi projekta sve jasno i da se zadaci odrađuju smislenim i efikasnim tijekom. Projekti obično traju od 3 do 6 mjeseca, a pri završetku se formiraju novi projektni timovi koji će preuzeti nove projekte.  

2) Tehnički timoviZa razliku od projektnih timova, tehnički timovi organizirani su prema profesionalnim kompetencijama. Dakle, Backend, Frontend, QA, Dizajn, Business Analyst i ostali timovi. Svaki od navedenih timova imaju svog Team/Tech leada. Na ovaj način osiguravamo snažan međusoban support i kontinuirano dijeljenje znanja kako bi svi iz tehničkih timova bili upoznati s najnovijim trendovima iz svog područja.

Imate li developera s više od X godina iskustva? 

Svaki tim je kombinacija seniora i juniora. Imamo seniore u firmi s preko 9 god. iskustva te juniore od nekoliko mjeseci. Također, imamo developere koji su full stack i one koji se fokusiraju samo na 1 platformu. 

Što očekujemo od kandidata?

 • Napredno poznavanje PHP-a i jednog frameworka (pr. Laravel, Symfony ili drugi)
 • Razumijevanje objektno-orijentiranog programiranja, dizajn paterna i najboljih PHP praksi
 • Poznavanje SQL sintakse
 • Poznavanje GIT-a
 • Osnovno poznavanje frontend tehnologija (HTML, CSS, Javascript)

Na kojoj poziciji ću raditi 

Tražimo osobu za poziciju backend developera - nekoga tko će nakon što savlada Pimcore moći samostalno odrađivati zadatke na komercijalnom projektu. Pri tome će uz sebe imati Project managera koji komunicira s klijentom i priprema zadatke te Team leada za pomoć i podršku u učenju i radu.

Što ako ne znam vaš stack koji koristite, a imam X godina iskustva 

Ako znaš blizak stack, npr. PHP i Laravel i imaš više projekata iza sebe, smatramo da ćeš uz našu pomoć (mentor, plan učenja, osigurano vrijeme za učenje, demo projekt) brzo pohvatati Symfony i Pimcore. Senioritet procjenjujemo neovisno o stacku, odnosno ukoliko si samostalan developer, nećeš kod nas postati početnik ako ne znaš primjerice Pimcore. Imali smo slučajeva i da su nam kolege došli i s drugih tehnologija (.NET) te vrlo brzo i uspješno se onboardali na naš stack i način rada.

Ne znam Pimcore, trebam li ga naučiti prije zaposlenja? 

Ne očekujemo da novi kolege znaju Pimcore prije zaposlenja. Računamo da će naučiti uz našu pomoć. Svaki novi član tima, neovisno o senioritetu, dobije individualni plan učenja, mentora, vrijeme unutar firme i zadatke za učenje Pimcorea.

Kada planirate zaposlenje novog kolege/kolegice? 

Mi trenutno imamo prostora za zaposliti novog kolegu ili kolegicu tako da što se nas tiče samo trebamo naručiti opremu i pripremiti onboarding, što možemo riješiti unutar tjedan-dva. Obično trenutak zaposlenja više ovisi o obvezama kandidata i kada je u prilici zaposliti se.

Kako učimo i razmjenjujemo znanje 

Gotovo svaki tjedan (pa čak i dan) naučimo nešto novo. Najčešće su to rezultati samostalnog istraživanja i proučavanja materijala na webu. Svaka nova znanja dijelimo u timu i drugim timovima putem internih dev talksa. Na raspolaganju su nam razni materijali, plaćene edukacije, knjige, video materijali. Nove kolege imaju detaljno razrađen plan učenja i mentora koji još obogaćuje znanje novoga kolege. 

Kako potičemo razvoj znanja i vještina developera 

Kroz mentoriranje, plan učenja za svaku poziciju, interne dev talkse, vanjske konferencije i tutoriale; polugodišnje reviewove kompetencija, 1 on 1 s team leadom te 360 feedback unutar tima.

Imam li priliku kao mid/senior developer mentorirati druge kolege/praktikante? 

U Factoryju stavljamo velik naglasak i ponosni smo na kulturu mentoriranja i podrške jedni drugima u procesu učenja i razvoja - kroz npr. mentoriranje, peer code review, interne dev talkse. Svaki član tima koji ima potrebno znanje i iskustvo može postati mentor. Kod mentora se vodi računa o obujmu posla tako da se u raspored stavlja vrijeme posebno za mentoriranje. No, ako se netko ne osjeća komforan u ulozi mentora to nije obavezno.

Zašto bi se netko trebao pridružiti Factoryju kao Backend dev 

Odlična radna atmosfera, izazovni zadaci, rad sa velikim klijentima i važnim projektima, mogućnosti za brzo napredovanje u karijeri kroz mentorstvo i besplatne edukativne materijale.

Je li posao full remote ili moram dolaziti do ureda svaki tjedan?

Posao je u potpunosti remote s mogućnošću korištenja ureda u Virovitici. Imamo kolege i kolegice iz različitih krajeva Hrvatske koji rade u potpunosti remote te imamo i one koji vole kombinirati rad u uredu i remote. Nema nikakvih ograničenja, u potpunosti je fleksibilno i svatko si sam određuje odakle će raditi.

Kolika je plaća? 

Plaća za osobu koja može kvalitetno i samostalno odrađivati projekte (Mid) kreće od 9 000 kn neto, za seniora kreće od 13 000 neto.

Kako izgleda razvoj karijere u Factoryju za developere? 

Dev pozicije kreću od Početnika, Mlađeg programera, Samostalnog, Višeg programera, Softverskog arhitekta i Team leada. Svatko može birati sukladno svojim ambicijama smjer razvoja prema Tech lead ili Team lead poziciji. Također, imamo više full stack developera i onih koji su fokusirani na neku određenu platformu. U razvoju vještina i karijere svakog developera prati njegov Team lead. Način na koji to radi je kroz redovan code review, 1 on 1 razgovore te svakih 6 mjeseci radi procjenu kompetencija kroz naš interni model kompetencija za developere. Pri tome član tima dobije feedback i smjernice za daljnji razvoj te podršku Team leada u tome.

Prijavi se na:

Backend Developer