Frontend

02 kolovoza 2021

Frontend

Kako izgleda posao Frontend developera u Factoryju

Koje tehnologije koristimo 

HTML, CSS/SASS, JS/ES6, Vue.js, Twig template engine

Koje alate koristimo 

Visual Studio Code, PHP Storm, Git, gulp, webpack, npm, Figma, Postman 

Kakve projekte radimo 

 • Ecommerce rjesenja (B2B, B2C, B2G)
 • Prezentacijske stranice
 • Integracijska rjesenja sa ERP i CRM sustavima
 • Konfiguratori proizvoda
 • ERP sustavi
 • Izrada custom CMS, PIM i DAM rješenja za mobilne aplikacije i SPA
 • Hibridne aplikacije
 • Aplikacije za inhouse poslovanje tvrtke

Što radimo na projektima 

 • Slaganje pixel-perfect layouta prema traženom dizajnu
 • Osmišljavanje i kreacija CMS, PIM i DAM rješenja te API za mobilne aplikacije i za SPA
 • Kodiranje layouta u Twig-u ili Vue.js-u prema podacima dobivenih sa backenda
 • Pisanje modernog (ES6) javascript koda za manipulaciju DOM elementima i komunikaciju sa backendom pomoču ajax zahtjeva

Koji je naš pristup

Na projektu nastojimo raspisati sve zadatke kako bi imali jasnu sliku uz dopunjavanje zadataka s detaljima izvedbe. Nakon što utvrdimo točnost pripreme, krećemo u development. Svakom projektu pristupamo s osjećajem odgovornosti i fokusom na detalje. Jasna i pravovremena komunikacija s klijentima nam je važna te uvijek nastojimo pronaći kvalitetno rješenje zadataka. U radu težimo efikasnosti, brzini i preglednosti koda te slijedimo moderne standarde kodiranja. Veliku pažnju prilikom kodiranja layouta dajemo dizajnu, pri čemu komuniciramo sa dizajnerima oko UI/UX praksi te se trudimo da krajnji proizvod bude "pixel-prefect".

Kako doprinosimo projektima/firmi 

Uz odličnu razradu i dokumentaciju projekta, izvrsnu business backend logiku i prekrasan dizajn, frontend tim daje zadnji ''touch'' projektu prije deploymenta i predavanja klijentu. Krajnji korisnik prve dojmove o stranici stvara primarno kroz naš doprinos. :)

Kako je raditi na Pimcoreu 

Konkretno, kako je Pimcore izgrađen na Symfony frameworku, preporuka je da se koristi Twig template-ing engine sa kojim imamo pristup ugrađenim funkcionalnostima, kao što su npr. gotovi editabli za kreaciju layouta, image thumbnailing sustav te cache busting. Naravno, ukoliko se koristi REST API ili GraphQl, nije nikakav problem implementirati neki od mnogih frontend frameworka.

Kako surađujemo međusobno 

Dok radiš na definiranim zadacima, koristit ćeš git gdje će funkcionalnosti biti razdvojene na brancheve koji se naknadno merge-aju u veću cjelinu. Za komuniciranje sa ostalim frontendašima ćeš imati uvijek dostupne Google Hangouts i Slack, ali neki od timova dodatno koriste i Discord. Ukoliko si radio na nečem novom i zanimljivom ili si istražio nove tehnologije te si voljan, imaš mogućnost to i prezentirati ostalim frontendašima na frontend dev talksima.

Kako surađujemo s drugim platformama / područjima 

Kao frontendaš u Factoryju ćeš dakako najviše surađivati sa kolegama backendašima, ali i project managerima te dizajnerima. Prije nego je task došao do tebe, on je bio u rukama PM-a i backenda i sadržava sve što ti je potrebno za njegovo izvođenje.

Dolazim li u postojeći tim ili stvarate novi tim?

Trenutno imamo 3 web tima. Novi kolega ili kolegica doći će u postojeći tim. Svi novi dolaze u neki od postojećih timova da uz podršku kolega nauče naš stack i onboardaju se na projekte i firmu. S vremenom kako primijetimo da su se osobe osamostalile i imamo sve potrebno za uspješan tim, onda krećemo u organizaciju novog tima.

Kako izgleda tim i koliko je ljudi u njemu 

Naši su timovi strukturirani na dva načina — projektno i tehnički. Evo što to znači:

1) Projektni timovi

Formiraju se oko projekata, a obično ih sačinjavanju Frontend i Backend developeri, PM, QA, Business Analyst i dizajner. Naravno, svaka faza projekta uključuje angažman određenih pozicija, odnosno ne sudjeluju svi u svakoj fazi. Ovakva organizacija garantira da je u svakoj fazi projekta sve jasno i da se zadaci odrađuju smislenim i efikasnim tijekom. Projekti obično traju od 3 do 6 mjeseca, a pri završetku se formiraju novi projektni timovi koji će preuzeti nove projekte.  

2) Tehnički timovi

Za razliku od projektnih timova, tehnički timovi organizirani su prema profesionalnim kompetencijama. Dakle, Frontend, Backend, QA, Dizajn, Business Analyst i ostali timovi. Svaki od navedenih timova imaju svog Team/Tech leada. Na ovaj način osiguravamo snažan međusoban support i kontinuirano dijeljenje znanja kako bi svi iz tehničkih timova bili upoznati s najnovijim trendovima iz svog područja.

Imate li developera s više od X godina iskustva? 

Svaki tim je kombinacija seniora i juniora. Imamo seniore u firmi s preko 9 god. iskustva te juniore od nekoliko mjeseci. Također, imamo developere koji su full stack i one koji se fokusiraju samo na 1 platformu. 

Što očekujemo od kandidata?

 • Napredno poznavanje HTML-a, CSS-a i njegovih preprocesora (SASS)
 • Napredno poznavanje javascripta (ECMASCRIPT 2015) te jQuery-a
 • Poznavanje bundler-a i task managera (gulp, webpack) te npm package managera
 • Razumijevanje principa objektno-orijentiranog programiranja
 • Poznavanje Git-a
 • Bonus je poznavanje nekog od frontend frameworka (Vue.js, React, Angular), PHP i Twig template enginea te Figme kao dizajn alata

Na kojoj poziciji ću raditi 

Tražimo osobu za poziciju frontend developera - nekoga tko će nakon što savlada Pimcore moći samostalno odrađivati zadatke na komercijalnom projektu. Pri tome će uz sebe imati Project managera koji komunicira s klijentom i priprema zadatke te Team leada za pomoć i podršku u učenju i radu.

Što ako ne znam vaš stack koji koristite, a imam X godina iskustva 

Ako znaš blizak stack, npr. radio si na Wordpress projektima (PHP) ili Laravel (Blade) i imaš više projekata iza sebe, smatramo da ćeš uz našu pomoć (mentor, plan učenja, osigurano vrijeme za učenje, demo projekt) brzo pohvatati Twig i Pimcore. Imali smo slučajeva i da su nam kolege došli i s drugih tehnologija (.NET) te vrlo brzo i uspješno se onboardali na naš stack i način rada. 

Ne znam Pimcore, trebam li ga naučiti prije zaposlenja? 

Ne očekujemo da novi kolege znaju Pimcore prije zaposlenja. Računamo da će naučiti uz našu pomoć. Svaki novi član tima, neovisno o senioritetu, dobije individualni plan učenja, mentora, vrijeme unutar firme i zadatke za učenje Pimcorea.

Kada planirate zaposlenje novog kolege/kolegice? 

Mi trenutno imamo prostora za zaposliti novog kolegu ili kolegicu tako da što se nas tiče samo trebamo naručiti opremu i pripremiti onboarding, što možemo riješiti unutar tjedan-dva. Obično trenutak zaposlenja više ovisi o obvezama kandidata i kada je u prilici zaposliti se.

Kako učimo i razmjenjujemo znanje 

Nakon što je developer prošao početni onboarding proces skupa sa Pimcore planom učenja, svaki od developera bude praćen bilo od strane mentora ili team leada. 

Uz učestale code reviewove, svatko ima cjelokupnu evaluaciju kompetencija svakih 3 do 6 mjeseci, gdje evaluira trenutno stanje ali dobivaju i važne smjernice za daljnji razvoj.

Osim osobnog razvoja, veliku važnost pridajemo i dijeljenju znanja sa ciljem bržeg zajedničkog rasta, imamo praksu održavanja timskih (internih) ali i općenito na razini između timova, dev talksa gdje se razgovara o različitim temama, primjerice o novim tehnologijama, patternima i drugim otkrićima.

Kako potičemo razvoj znanja i vještina developera 

Kroz mentoriranje, plan učenja za svaku poziciju, interne dev talkse, vanjske konferencije i tutoriale; polugodišnje reviewove kompetencija, 1 on 1 s team leadom te 360 feedback unutar tima.

Imam li priliku kao mid/senior developer mentorirati druge kolege/praktikante? 

U Factoryju stavljamo velik naglasak i ponosni smo na kulturu mentoriranja i podrške jedni drugima u procesu učenja i razvoja - kroz npr. mentoriranje, peer code review, interne dev talkse. Svaki član tima koji ima potrebno znanje i iskustvo može postati mentor. Kod mentora se vodi računa o obujmu posla tako da se u raspored stavlja vrijeme posebno za mentoriranje. No, ako se netko ne osjeća komforan u ulozi mentora to nije obavezno.

Zašto bi se netko trebao pridružiti Factoryju kao Frontend dev 

Bilo da si početnik ili developer sa iskustvom, uvijek postoji prostora za napredak, a u Factory timu se to uvijek potiče, bilo da se radi o tech. ili soft skillovima.

To nije nikakav problem uz mladu i opuštenu ekipu koja je uvijek voljna razmijeniti znanja te se redovito pruža i prilika za razvoj uz zanimljive projekte s domaćim i stranim klijentima.

Je li posao full remote ili moram dolaziti do ureda svaki tjedan?

Posao je u potpunosti remote s mogućnošću korištenja ureda u Virovitici. Imamo kolege i kolegice iz različitih krajeva Hrvatske koji rade u potpunosti remote te imamo i one koji vole kombinirati rad u uredu i remote. Nema nikakvih ograničenja, u potpunosti je fleksibilno i svatko si sam određuje odakle će raditi.

Kolika je plaća? 

Plaća za osobu koja može kvalitetno i samostalno odrađivati projekte (Mid) kreće od 9 000 kn neto, za seniora kreće od 13 000 neto.

Kako izgleda razvoj karijere u Factoryju za developere? 

Dev pozicije kreću od Početnika, Mlađeg programera, Samostalnog, Višeg programera, Softverskog arhitekta i Team leada. Svatko može birati sukladno svojim ambicijama smjer razvoja prema Tech lead ili Team lead poziciji. Također, imamo više full stack developera i onih koji su fokusirani na neku određenu platformu. U razvoju vještina i karijere svakog developera prati njegov Team lead. Način na koji to radi je kroz redovan code review, 1 on 1 razgovore te svakih 6 mjeseci radi procjenu kompetencija kroz naš interni model kompetencija za developere. Pri tome član tima dobije feedback i smjernice za daljnji razvoj te podršku Team leada u tome.

Prijavi se na:

Frontend Developer